Objasnenie falšovania peňazí, samovražda postrelením.

27.03.2004 Celý región

Objasnenie falšovania peňazí\r\nVyšetrovateľ ÚJKP OR PZ v Bardejove vzniesol obvinenie z trestného činu falšovania a pozmeňovania peňazí a cenných papierov for...
Objasnenie falšovania peňazí
Vyšetrovateľ ÚJKP OR PZ v Bardejove vzniesol obvinenie z trestného činu falšovania a pozmeňovania peňazí a cenných papierov formou spolupáchateľstva ( podľa §9 ods.2 k § 140 ods.2) 7 Bardejovčanom - z nich 6 mladiství a jeden dospelý. Všetci boli študentmi stredných škôl a SOU v Bardejove.

Obvinení ešte 28. 12.2003 v popoludňajších hodinách v byte jedného z obvinených falšovali bankovky nominálnej hodnoty 1000, - Sk a to pomocou počítačovej techniky. Vyrobili tak minimálne 12 kópií, ktoré si rozdelili a uviedli do obehu tak, že
- dňa 29.12.2003 v čase asi 17.30 hod. v predajni kníh dvaja z obvinených zaplatili predavačke pri kúpe knihy majúcej hodnotu 109, - Sk 1 ks falzifikátu 1000, - Sk a po obdržaní výdavku sa s pravými peniazmi rozdelili spoločným dielom.
- dňa 30.12.2003 v čase asi okolo 19.00 hod. štyria z obvinených dali ďalšiemu zo skupiny jeden kus falzifikátu 1000, - Sk, s ktorým platil vo večierke PETRANA v Bardejove , ale bol zadržaný a bankovka tiež a prípad bol odovzdaný polícii.
- následne začiatkom januára 2004 vo večerných hodinách 7 kusov z vyrobených bankoviek spálili z dôvodu ich nekvality a jedným kusom sa pokúsili platiť v novinovom stánku firmy KAPA DAB za cigarety. Keďže predavačka začala mať podozrenie o pravosti bankovky tak ušli od stánku a bankovku aj žiadané cigarety nechali predavačke bez spôsobenia škody.
V roku 2003 v rámci Prešovského kraja sa vyskytlo 69 prípadov s množstvom 120 falzifikátov. Najviac takýchto predložených bankoviek sa vyskytlo v okrese Prešov a to v 13 prípadoch o počte 33 kusov. Nasledujú okresy Humenné a Bardejov. Bardejov mal 21 falzifikátov v 14 prípadoch. Išlo práve o bankovky nominálnej hodnoty 1000, - Sk a 500, - Sk.

Samovražda postrelením.
Dnešného dňa okolo 08.20 hod. bolo na linku 158 OR PZ v Humennom hlásené, že v miestnosti ženského WC na prízemí NsP v Humennom leží v kaluži krvi neznáma žena. PO príjazde policajtov na tvar miesta bolo zistené, že postrelená žena je hospitalizovaná už na chirurgickom oddelení a jedná sa o 31- ročnú ženu z obce Papín , okres Humenné. Ďalším šetrením bolo zistené, že menovaná si pred niekoľkými dňami od svojho otca zapožičala jatočnú pištoľ a pri ohliadke pištole bolo zistené, že je prerobená na malorážkové náboje.
Motív pokusu samovraždy doposiaľ nie je známy. Poškodená formou pohľadnice zanechala odkaz adresovaný svojim rodičom, aby jej prepáčili uvedené konanie.
Policajný orgán ÚJKP OR PZ v Humennom začal trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví podľa § 224, ods. 1 TZ.
 

Vyberte región